Hoppa till sidans innehåll

Höjentorp


Höjentorp

 

Höjentorp finns 9 underbara sjöar belägna intill Höjentorps slottsruin. På sommaren är området välbesökt av vandrare och av fiskare. Området är otroligt vackert under vår och sommar vilket gör platsen populär. I Höjentorp finns renodlade metesjöar där stora sutare och karpar huserar ex, Säck och Hattsjön.

Men det finns också större sjöar där stora gäddor och abborrar lever. I Ormsjön har gäddor på över 10 kg fångats! Samt stora abborrar fångas varje år. Området runt Höjentorp är känt för sitt goda abborrfiske, det har till och med blivit omskriven i fisketidningar som "Arns abborrvatten". Mycket passande då hela området har en rik historia och ligger nära Varnhem där delar av filmen "Arn" spelades in. Om Arn fiskade abborre, så var det definitivt här han skulle gjort det. Jiggfiske på sommaren och pimpelfiske på vintern lockar många medlemar till vattnen varje år. Pimpelfisket är riktigt populärt då förekomsten av både stor och liten abborre är god.

I de mindre sjöarna ex, Stallsjön och Grönsjön finns goda möjligheter för ett trevligt spinnfiske. Där finns det många fallna träd i vattnen vilket ger bra skydd åt fisken, vad sägs om att fiska med spinnare i en vindstilla sjö? En oslagbar upplevelse. Området runt sjöarna i Höjentorp är helt orört och ligger i ett natureservat. Här kan du följa stigarna och vandra runt sjöarna, eller så kan du gå ut i orörd mark och hitta egna fiskeställen. Här finns det något åt alla.  

Glöm inte att fisket i sjöarna är förbehållen medlemar i klubben. Ansök om medlemskap redan nu, gå in på fliken "Bli medlem" och läs mer. Medlemskapet i klubben ger rätt till fiske i nio bra fiskesjöar innom samma område, allt för en väldigt rimlig peng. 

 

Regler för Höjentorp

▪    Eldningsförbud överallt än på avsedd grillplats

▪    Motorfordon förbjudna inom området

▪    Speciella regler för Karpfisket gäller - läs under fliken "karpfiske

▪    Regler för fiske i Höjentorp. Vintertid max 5 angeldon per fiskare. Vid dragrodd max 2 spön per båt. Vid karpfiske max 3 spön per fiskare. Vid övrigt fiske max 3 spön per fiskare. 

▪    Öringen i Ormsjön är helt fredad, all öring ska hanteras försiktigt och släppas tillbaka. Detta innebär att man får fiska vid bäckutflödet i Ormsjön men det är fiskeförbud i bäcken.  

▪    Kräftfiske förbjudet i alla sjöar, pga kräftpest

▪    Klubbens båtar vid Ormsjön är upprustade/utbytta och disponeras fritt av klubbens medlemmar. 

▪    Endast elmotor på medtagen båt

▪    Respektera att platsen ligger i ett natureservat!

 

▪    Här ligger Höjentorp - Googlemaps

 

Sjö 

Största Djup (m)

Längd (m)

Bredd (m)

Bjuringen

3,5

160

60

Grönsjön

19,5

350

100

Säcksjön

7,5

180

35

Hattsjön

8,5

115

80

Ormsjön

14

740

300

Stallsjön

12,5

220

80

Trädgårdsjön

13,5

360

240

Ängsjön

9,5

170

80

Svartsjön

11

200 

 60

 

 

Bjuringen 

Bottenlös brun hummus sjö. Ligger nära intill vägen. Rekommenderat mete efter ex, mört.

Grönsjön

En från strandkant djup sjö. Innehåller gädda, abborre samt en del vitfisk ex, Mört och sutare. Rekommenderat att testa spinnfiske, eller lätt mete. 

Säcksjön 

Tjockt dylager 2,5 m. På vissa ställen hård botten. Innehåller karp i olika storlekar samt ett stort bestånd av storväxt sutare. Rekommenderat flöt- eller bottenmete efter sutare eller karp. Finns även storväxt mört. En grillplats och vindskydd ligger intill sjön. 

 Hattsjön

Sjön har ett bestånd av storvuxen karp 10kg +. Sjön ligger när intill Säcksjön och har en vandringsled som går förbi sjön. En del växtlighet som hänger ut i vattnen. Färdigställda fiskeplatser finns. Rekommenderat att testa mete efter karp, ordentlig utrustning krävs.  

 Ormsjön

 Ligger på en höjd av 128 m över havet. Den största sjön i Höjentorp och en bra sjö att fiska gädda och abborre från. Klubbens båtar finns i sjön men bör ej användas. Pimpelfisket i sjön är riktigt bra. Rekommenderat att testa jigg och spinnfiske efter abborre och gädda, samt ismete efter gädda. 

 Stallsjön

 En liten sjö med lös botten. Mycket grenar och fallna träd som ligger i vattnet. Bra abborrfiske. Rekommenderat att testa lätt spinnfiske efter abborre. 

 Trädgårdsjön

 En sjö med varierande botten. En mycket bra pimpelsjö. Fisket efter abborre i sjön är mycket bra året om. Det finns en hel del grund och djuphålor. Sjön är lättillgänglig då parkeringen ligger nära och vägen går förbi sjön. Rekommenderat att testa jiggfiske från båt på sommaren och pimpelfiske på vintern. 

 Ängsjön

 Mindre sjö sammankopplad med Ormsjön. En mysig och öppen sjö där mete och spinnfiske funkar bäst. Vandringsleden går förbi sjön vilket gör den lättillgänglig. Rekommenderat att testa mete efter diverse vitfisk ex sutare, mört, brax m.m. Även spinnfiske kan stundtals vara riktigt bra, fiska med lätta drag och beten. 

 Svartsjön

 En isolerad sjö som ligger en bit bort in i skogen. Sjön ligger 50 m ifrån vandringsleden runt Grönsjön. Sjön har mycket grenar och träd liggandes i vattnet. Kan vara svåråtkommligt. 1995 gjordes isläpp av karp i Svartsjön. Ett litet bestånd ska finnas kvar. Sjön har ett bestånd av storvuxen mört. Rekomenderat att testa mete efter storvuxen mört samt lätt spinnfiske efter gädda.

 

 

Uppdaterad: 01 JUN 2018 17:37 Skribent: Åke Jönsson
Epost: This is a mailto link

ny logga svartvit

 

Sportfiskarna Skaraborg

 

 

Vi samverkar med:

Postadress:
Skövde SFK - Casting
Frösve Nolgården 2
54191 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info