Hoppa till sidans innehåll

Natur Höjentorp


Sevärdheter och aktiviteter i Höjentorp

Höjentorp är ett fantastiskt område att vara i, inte bara som fiskare. På den här sidan finns lite tips om övriga saker man kan göra i Höjentorp, förutom fiske.

Höjentorps Slottsruin

Det en gång så präktiga slotten som brann ner 1722 står än idag kvar på samma plats, fast idag är endast källarruinerna kvar. Slottet ägdes en gång i tiden av Magnus Gabriel de la Gardie och skänktes som en brudgåva av drottning Kristina. Ruinerna från slottet står kvar än i dag och vittnar om dess forna glans. År 1746 besökte Carl von Linne Höjentorp och skrev bland annat att "Höjentorp låg på den behageligaste ort och ägde den artigaste situation". Orten föll Linne i smaken då den har ett väldigt brett djurliv samt att miljön är unik för denna del av Sverige. Under våren blommar ramslök och andra växter, då är det som vackrast och bäst att vandra och se Höjentorp. 

Slottsruinerna ligger nära och bra till parkeringen och nedanför slottet ligger Trädgårdsjön. Precis intill strandkanten nedanför slottsruinen i Trädgårdsjön sticker ett antal pålar upp i vattnet, dessa sägs vara från slottets gamla brygga.

 

 

Kanot/Kajak paddling

Höjentorp är ett underbart område att paddla i. Ormsjön och Trädgårdsjön binds samman med endast en liten smal landremsa. Vilket betyder att det lätt går att dra eller bära kanoten/kajaken över till Ormsjön från Trädgårdsjön. De två största sjöarna bjuder på en hel del vikar att upptäcka. 

Om man korsar den glesa vassen in till lilla Ormsjön så har man nära och bra till grillplatsen. Där kan man ta en paus och sedan fortsätta vidare runt Ormsjön. För den som vill passa på att fiska så kan kajak/kanot paddling vara ett lätt och smidigt sätt att upptäcka de stora sjöarna. Eller för den som bara vill se den vackra naturen, så är paddling underbart sätt att göra det på.

 

 Vandring

Att vandra i Höjentorp är en trevlig upplevelse, här finns väl anlagda vandringstigar som sträcker sig runt alla sjöarna. Om man påbörjar vandringen vid Grönsjön så går det att gå runt hela Höjentorp och sedan ta en paus vid grillplatsen intill Säcksjön. Det finns även små upptrampade stigar som sträcker sig runt de mindre sjöarna. Stigarna går runt hela området och går att påbörja och avsluta på flera olika platser.

 

Intill Bjuringen finns en parkeringsplats, här ifrån går det att fortsätta vandra runt Ormsjön och vidare till grillplatsen. Vid slottsruinen finns en stor parkering där stigarna går raka vägen förbi slottsruinen och senare till grillplatsen. Den tredje parkeringen finns vid Grönsjön. Här går stigen emellan Svartsjön och Grönsjön för att sedan svänga in mot Hattsjön och grillplatsen, härifrån går det gå raka vägen till slottsruinen.

 

 Fågelskådning 

Sjöarna och skogen i Höjentorp erbjuder en lång rad av fågelarter. Här kan du vandra på stigarna eller avvika längre in i skogen. Området är känt för ett rikt fågelliv med en rad olika falk och vråkarter som huserar i området. De stora lövträden runt slottsruinen erbjuder gott skydd åt fåglar, samt i sjöarna huserar flera arter av sjöfåglar. 

 

Uppdaterad: 26 FEB 2017 11:41 Skribent: Åke Jönsson
Epost: This is a mailto link

ny logga svartvit

 

Sportfiskarna Skaraborg

 

 

Vi samverkar med:

Postadress:
Skövde SFK - Casting
Frösve Nolgården 2
54191 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info